De Goede Weide
Wandelen met een hamel, is dat leuk? Ja, dat is leuk. Kippen en varkens die rondscharrelen rond je kampeerplekje of die komen kijken bij het naturistische jeu-de-boulen, is dát leuk? Ja, ook dat is leuk.
Welkom op Dobrá Lúka. Dat is Slowaaks voor Goede Weide. En de naam van een uitmuntende naturistencamping – tevens kleine hobbyboerderij – die vijf jaar geleden door het Nederlandse echtpaar Margo en Mark is gestart in Slowakije.
Sfeervol, karakteristiek, landelijk, eerlijk en puur, proper, ongecompliceerd, hartelijk gastvrij, goed en verzorgd ingericht. In een onbekend land, maar toch niet verder dan de Costa Brava. Alleen naar het oosten i.p.v. naar het zuiden. En nog betaalbaar.
Mark presenteerde het ruime terrein in februari op de vakantiebank van de naturistenvereniging Solonat en ik en nog enkele Solonatters gingen in op het aanbod van een Soloweek aldaar: volpension, gezamenlijk eten en gezamenlijke activiteiten zoals jeu-de-boulen, een kampvuur, een barbecue, de sauna in of uit wandelen gaan met een hamel. Dat is een gesneden (= gecastreerde) ram. Dan weet u dat ook weer. Aan het begin van het seizoen, begin juni.
Ieder kwam op eigen gelegenheid. Zelf deed ik de reis in één dag met mijn stokoude automobiel. Op Dobrá Lúka huurde ik een fantastische pipowagen als verblijfsaccommodatie. Het weer? Uitstekend. Na een dag had ik al een rode clownsneus van de zon. “Past goed bij mijn pipowagen”, sms’te ik naar Nederland. Die twee of drie keer tien minuten regen mag geen naam hebben.
Veel gezamenlijke excursies gemaakt: onder meer naar een vorstelijk jachthuis, een mijnbouwstad die op de werelderfgoedlijst staat van de Unesco, een houten dorp, ook op die lijst, een bos met 600 jaar oude eiken, mineraalwaterbronnen, een arboretum (bomentuin) en een kuuroord met thermaalbaden, waar iedereen blind Barbera achterna liep naar het verkeerde bad en waar het een heel ritueel is je als een mummie in te wikkelen voor de ruststoel of de massagestoel.
Helaas vliedt de tijd. Maar de wereldgebeurtenissen trekken even aan je voorbij. Pas op de terugreis, in Passau, werd ik mij bij de aanblik van een Duitse voetbalsupporter die eruit zag zoals een Duitse voetbalsupporter er maar uit kan zien, ervan bewust dat het EK voetbal begonnen was. Twee dagen eerder al. Maar dat mis je niet in de hemel die Dobrá Lúka, Goede Weide heet.